Kend forskellen på rodfræsning og stubfræsning

Har du haft gang i et træfældningsprojekt i din have? Så står du typisk tilbage med træstubbe, der står i vejen og som ikke pynter. Men hvordan kommer du bedst muligt af med disse træstubbe? Skal du benytte dig af stubfræser leje, så du selv kan få bugt med dine træstubbe? Eller er det bedre med en rodfræsning? Det kan du finde ud af ved at læse med videre her.

Hvad er stubfræsning?

Når det kommer til stubfræsning, skal du som nævnt bruge en stubfræser. En stubfræser har en rund klinge, hvor der er monteret skarpe savklinger på. Disse skarpe savklinger laver en roterende bevægelse, når maskinen startes. 

Ved hjælp af savklingernes roterende bevægelse bliver træstubben fræset i stykker og stumper. Ud af det kommer der en masse flis, som du kan bruge i din have, hvis du ønsker det. En stubfræser fræser typisk 30 til 40 centimeter ned, og der efterlades rødder tilbage i jorden fra det fældede træ.

Hvad er rodfræsning?

En rodfræsning foregår næsten på samme måde som en stubfræsning. Forskellen på en stubfræsning og en rodfræsning er, at en rodfræsning sørger for, at alle de omkringliggende rødder også bliver fræset væk. Det gør de, fordi en rodfræsning breder sig mere ud til siderne. Det er altså ikke kun den synlige træstub, der fræses væk, men også dens rødder.

Valg af fræsemetode

Det er altså op til dig at vælge den metode, der passer bedst til dig og din have. Ligegyldigt om du vælger stubfræsning eller rodfræsning, har du mulighed for at beplante området efterfølgende.